Japonsko si dnes uctilo pamiatku obetí z Nagasaki

NETKY.SK • 9 August 2016, 07:33 • 2 min
Japonsko si dnes uctilo pamiatku obetí z Nagasaki

NAGASAKI - Japonsko si dnes pripomenulo 71. výročie zhodenia americkej jadrovej bomby na mesto Nagasaki. Tento útok, spáchaný jadrovou bombou nazvanou Fat Man, si vyžiadal 70.000 obetí a vyše 75.000 zranených.

slovakia

left justify in out

Smútočné obrady sa začali o 10.35 h miestneho času. O 11.02 h - v čase, keď pred 71 rokmi vo výške 500 metrov nad Nagasaki vybuchla bomba so silou 21 kiloton - nastala minúta ticha za všetky obete. K ich pamätníku boli položené vence z bielych a žltých chryzantém a uskutočnil sa aj obrad obetovania vody pre obete bombardovania, ktoré - zomierajúc - o ňu prosili. K pamätníku boli preto postavené drevené vedrá s pitnou vodou.

 

 

S prejavom k zhromaždeným vystúpil primátor Nagasaki Tomihisa Taue, ktorý vyjadril vďaku za návštevu prezidenta USA Baracka Obamu. Ten do Nagasaki zavítal v rámci summitu G7 v Japonsku. Primátor vyzval aj lídrov ostatných krajín sveta, aby nasledovali Obamov príklad a navštívili Nagasaki a Hirošimu, aby na vlastné oči videli následky jadrového bombardovania.

 

V predvečer dnešných obradov zapálili v mestskom parku v Nagasaki 4500 sviečok, ktoré vyrobili deti mladšieho školského veku z rôznych častí Japonska. Na väčšine sviečok sa skvel nápis "Mier" alebo slogany za svet bez jadrových zbraní.

 

Pred tromi dňami si 71. výročie jadrového útoku na svoje mesto pripomenuli aj obyvatelia Hirošimy. Odhaduje sa, že pri samotnom bombardovaní Hirošimy zahynulo 70.000-80.000 ľudí a vyše 100.000 utrpelo vážne zranenia. Desaťtisíce ďalších osôb zomreli neskôr na následky ožiarenia.

 

Dátum zhodenia atómovej bomby na Hirošimu sa stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní a je známy aj pod názvom Deň Hirošimy. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie, ktoré majú docieliť zákaz atómových a vodíkových zbraní.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies