Japonsko sa rozhodlo vypustiť vodu z jadrovej elektrárne Fukušima 1 do oceánu

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 11:42 • 2 min
Japonsko sa rozhodlo vypustiť vodu z jadrovej elektrárne Fukušima 1 do oceánu

TOKIO - Japonská vláda sa rozhodla vypustiť vodu z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-1 do oceánu, informovala agentúra Kyodo.

slovakia

left justify in out

Je ustanovené, že kvapalina, ktorá sa používala na chladenie reaktorov a ktorá sa teraz skladuje v nádržiach na území stanice bude dôkladne očistená od rádioaktívnych prvkov, najmä od trícia. Do oceánu sa dostane iba vtedy, ak úroveň škodlivých látok bude výrazne nižšia ako národné aj medzinárodné normy.

 

img

 

Zákrok je naplánovaný približne na rok 2023. Berúc do úvahy súčasnú rýchlosť akumulácie vody v nádržiach, všetky dostupné nádrže pretečú do konca roka 2022.

          

Susedné krajiny a medzinárodné spoločenstvo  sú znepokojené zámermi Tokia. Čínske ministerstvo zahraničia vyzvalo Japonsko, aby prehodnotilo prístup k riešeniu problému. Juhokórejské úrady to označili za neprijateľné. Americké ministerstvo zahraničia uviedlo, že očakáva, že Tokio potvrdí bezpečnosť oznámeného plánu.

 

img

          

V marci tohto roku požiadala japonská vláda Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (IAEA)vyjadrenie stanoviska k zámerom vypúšťania rádioaktívnej vody do oceánu. Predovšetkým potvrdiť, že spôsob a zariadenie pre likvidáciu zodpovedajú prijatým bezpečnostným normám, overiť úrovne žiarenia a zverejniť odhady.

 

Najhoršia nehoda po Černobyle sa stala v jadrovej elektrárni Fukušima-1 v dôsledku siného zemetrasenia a tsunami 11. marca 2011. V dôsledku únikov radiácie úrady evakuovali obyvateľov východných okresov prefektúry Fukušima. Z dôvodu vykonanej dekontaminácie bol v niektorých z nich odstránený osobitný režim a ľuďom bolo umožnené vrátiť sa domov. Niektoré oblasti však do teraz sú neobývane.

 

         

img

 

Podľa odhadov prevádzkovateľa atómovej elektrárne Fukušima-1, spoločnosti TEPCO, bude trvať 40 rokov, kým sa odstránia následky a demontujú sa reaktory.

 

Zdroj: https://ria.ru/20210413/fukusima-1728000187.html

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona