Japonsko sa pre agrosektor EÚ stalo dôležitejšie ako Rusko

NETKY.SK • 22 December 2016, 15:08 • 2 min
Japonsko sa pre agrosektor EÚ stalo dôležitejšie ako Rusko

BRUSEL - Japonsko sa namiesto Ruska stalo štvrtým najdôležitejším trhom Európskej únie pri exporte poľnohospodárskych a potravinárskych produktov po USA, Číne a Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Na japonský trh sa v októbri z EÚ exportovali agropotravinárske produkty v hodnote 533 mil. eur, export do Ruska bol v sume 524 mil. eur. Vyplýva to z údajov o vývoji obchodu Európskej únie s agropotravinárskymi produktmi, ktoré vo štvrtok na svojej internetovej stránke zverejnila Európska komisia.


Export do Japonska v októbri medziročne stúpol o 40 mil. eur a vývoz na ruský trh sa medziročne zmenšil o 16 mil. eur. Čistý prebytok EÚ v obchode s agropotravinárskymi produktmi s Japonskom bol v uplynulých rokoch zhruba na úrovni 5 mld. eur ročne. Producenti z EÚ do Japonska vyvážajú hlavne bravčové mäso, víno, syry, liehoviny a likéry.


Export poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Európskej únie za dvanásťmesačné obdobie od novembra 2015 do októbra 2016 dosiahol hodnotu 129,9 mld. eur. Išlo o medziročný rast o 1,9 percenta. Keďže dovoz agropotravinárskych produktov do EÚ z tretích krajín v uvedenom období mierne klesol na 112 mld. eur, prebytok v tomto obchode sa zvýšil na sumu vyše 18 mld. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies