Japonsko sa obáva o svoje firmy v Británii, preto lídrov vyzýva k transparentnému brexitu

NETKY.SK • 28 August 2017, 12:35 • 2 min
Japonsko sa obáva o svoje firmy v Británii, preto lídrov vyzýva k transparentnému brexitu

TOKIO - Japonsko chce predvídateľný a transparentný odchod Británie z Európskej únie (EÚ), aby mohli japonské firmy na britských ostrovoch ďalej hladko fungovať.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda pozorne sleduje rokovania o brexite. Dnes sa v Bruseli začne ďalšie kolo rozhovorov a panujú obavy, že neprinesie žiadny citeľný posun vpred. Britská premiérka Theresa Mayová sa koncom tohto týždňa chystá na návštevu Japonska, kde chce diskutovať aj o vzájomných obchodných vzťahoch po brexite. Cieľom jej návštevy je posilniť väzby Británie s kľúčovými medzinárodnými investormi pred jej vystúpením z EÚ.

 

Japonsko od vyhlásenia šokujúcich výsledkov vlaňajšieho referenda, v ktorom Briti rozhodli o brexite, opakovane vyjadrilo veľké obavy z jeho dôsledkov. Spojené kráľovstvo je druhou najdôležitejšou cieľovou destináciou japonských investícií po USA. Británia zase vyhlasuje, že rozhodnutie japonských automobiliek Nissan a Toyota pokračovať vo výrobe v britských závodoch je znamením, že brexit nevystraší globálnych investorov.

 

Ale obe automobilky sa tak rozhodli až po tom, ako im britská vláda poslala listy, aby zmiernila ich obavy. Kritici následne Mayovej vytkli, že robí tajné dohody a poskytuje niektorým firmám privilegované informácie o brexite. Kabinet namietal, že obsah listov je citlivý z komerčného hľadiska. V každom prípade, dnes znova zasadnú k rokovaciemu stolu zástupcovia Británie a EÚ. Londýn sa pokúša dosiahnuť rozšírenie diskusie a v uplynulých dvoch týždňoch zverejnil sériu dokumentov, vrátane návrhu na colné dohody a zdieľanie údajov počas prechodného obdobia.

 

Britskí predstavitelia by chceli dotlačiť EÚ, aby s nimi rokovala aj o vzájomných vzťahoch po brexite. Brusel však trvá na tom, že sa najprv musia dohodnúť na rozchode a jeho podmienkach, vrátane finančného vyrovnania, a až potom sa môže začať diskusia o budúcich vzťahoch. Európsky blok už naznačil, že vzhľadom na doterajší pomalý pokrok je málo pravdepodobné, že rokovania o novej dohode s Britániou sa začnú v októbri, ako sa pôvodne očakávalo.

Dnešné tretie kolo rozhovorov o brexite štartuje viac ako rok po tom, ako Briti v referende hlasovali za odchod z EÚ, čím uštedrili bezprecedentný úder európskej integrácii po druhej svetovej vojne.

 

Vedúci vyjednávači pre brexit (Michel Barnier za EÚ a David Davis za Britániu) sa stretnú dnes o 17.00 SELČ a rokovania o technických otázkach - právach expatriotov, finančnom vyrovnaní a režime na hraniciach s Írskom, budú pokračovať aj v utorok a stredu (29. a 30.8.).Pokiaľ ide o peniaze, zdá sa, že EÚ a Britániu delia priam moria od dohody o finančnom vyrovnaní. Názory Londýna a Bruselu na to, koľko by mala Británia zaplatiť pri odchode z bloku v súvislosti so svojim predchádzajúcimi záväzkami, sa diametrálne líšia.

 

Obe strany pritom neočakávajú tento týždeň žiadny výrazný posun vpred, aj keď sa zhodli na tom, že čas beží. Rokovania by mali totiž skončiť dostatočne dlho pred predpokladaným odchodom Británie z EÚ v marci 2019, aby bol čas na ratifikáciu a zložité schvaľovacie procesy v rámci EÚ.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies