Japonsko reštartovalo prvý jadrový reaktor poháňaný palivom na báze plutónia

NETKY.SK • 29 Január 2016, 19:03 • 2 min
Japonsko reštartovalo prvý jadrový reaktor poháňaný palivom na báze plutónia

TOKIO - Japonsko dnes reštartovalo jadrový reaktor využívajúci palivo na báze plutónia. Spoločnosť Kansai Electric Power Co. znova spustila reaktor číslo tri v jadrovej elektrárni Takahama na západe krajiny. Ide o prvý reaktor tohto typu, ktorý obnovil činnosť za sprísnených bezpečnostných opatrení po jadrovej havárii v elektrárni Fukušima v roku 2011.

slovakia

left justify in out

V Japonsku už vlani opätovne spustili dva reaktory, ktoré využívajú konvenčné uránové palivo.

 

Japonsko má veľké zásoby plutónia, čo vyvoláva obavy medzinárodného spoločenstvo z jadrovej bezpečnosti. Vláda sa tieto zásoby zúfalo pokúša zredukovať a prišla s myšlienkou, že plutónium spáli v reaktoroch, uviedla tlačová agentúra AP.

 

Zásoby plutónia pochádzajú z ambície Japonska opätovne spracovávať využité palivo, ktorú zatiaľ nerealizuje.

 

Reaktor číslo tri v JE Takahama je prvý reštartovaný reaktor od havárie vo Fukušime, ktorý využíva hybridné palivo MOX (zmes oxidov uránu a plutónia).

Desiatky ľudí protestovali dnes pred elektrárňou v prefektúre Fukui, kde pokračujú prípravy na opätovné spustenie ďalšie reaktora, číslo štyri. Vo Fukui sa nachádza vyše desať reaktorov, čo je najvyššia koncentrácia v jednej japonskej prefektúre. Vyvoláva to veľké bezpečnostné obavy, a to aj v susedných provinciách Kjóto a Šiga, kde sa nachádza jazero Biwa, významný zdroj pitnej vody pre západné Japonsko.

 

Od ničivého zemetrasenia s cunami, ktoré vyústilo do roztavenia jadra v reaktore jadrovej elektrárne Fukušima Daiči, sa do svojich domovov v jej okolí stále ešte nemôže vrátiť asi 100.000 obyvateľov. Práce na likvidácii zničenej jadrovej elektrárne potrvajú niekoľko desaťročí.

 

Japonská vláda sa usiluje pomôcť spoločnostiam vyrábajúcim energiu a tlačí na opätovné uvedenie čo najväčšieho počtu reaktorov, ktoré sú považované za bezpečné, do prevádzky. Mimo prevádzky zostáva ešte stále 40 prevádzkyschopných reaktorov, ktoré čakajú na bezpečnostné kontroly.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies