Japonsko reaguje na Trumpa a tvrdí, že už platí dosť na amerických vojakov

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:04 • 2 min
Japonsko reaguje na Trumpa a tvrdí, že už platí dosť na amerických vojakov

TOKIO - Japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová dnes vyhlásila, že jej krajina už platí dosť na amerických vojakov umiestnených na japonských základniach.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na opakované žiadosti novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, že krajiny hostiace americké sily by mali platiť viac. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

Trumpove výroky počas predvolebnej prezidentskej kampane vyvolali v Japonsku obavy z možnosti, že jeho administratíva sa bude snažiť zvýšiť výdavky Japonska na americké sily, prítomné v tejto ázijskej krajine.

 

Inadaová zdôraznila, že prítomnosť vojakov USA v Japonsku slúži ako kľúčový odstrašujúci prostriedok v ázijsko-tichomorskom regióne a že by tam preto mali zostať.

 

Japonsko platí približne 200 miliárd jenov (1,72 miliardy eur) ročne ako tzv. podporu hostiteľského štátu pre 50.000 amerických vojakov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona