Japonsko ratifikovalo Parížsku dohodu, stále však podporuje fosílne palivo

NETKY.SK • 8 November 2016, 12:02 • 2 min
Japonsko ratifikovalo Parížsku dohodu, stále však podporuje fosílne palivo

TOKIO - Japonsko ratifikovalo dnes Parížsku dohodu o klimatických zmenách z minulého roku, ktorou sa jednotlivé krajiny sveta zaväzujú znížiť množstvo emisií a predchádzať zmenám podnebia. K ratifikácii došlo štyri dni po tom, ako tento globálny dokument oficiálne vstúpil do platnosti, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Odklad ratifikácie znamená, že Japonsko má už teraz obmedzené možnosti na ovplyvňovanie rokovaní o detailoch Parížskej dohody. Tieto rozhovory sa totiž oficiálne začali v pondelok na medzinárodnej konferencii OSN s názvom COP22 v marockom Marrákeši, za účasti predstaviteľov takmer 200 krajín.

 

"Japonsko si kladie za cieľ vedúcu úlohu pri tvorbe opatrení, ktoré zvýšia transparentnosť v obmedzení emisií každej krajiny, čím sa podporí podstata Parížskej dohody," uviedol japonský premiér Šinzó Abe. Japonsko však čelí kritike za to, že plánuje otvoriť množstvo nových elektrární využívajúcich fosílne palivo.

 

Parížskou dohodou sa má dosiahnuť odstavenie svetovej ekonomiky od fosílnych palív v druhej polovici storočia, udržať rast globálnej teploty pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, znížiť produkciu plynov spôsobujúcich skleníkový efekt a znížiť výskyt záplav a sucha a stúpajúcu hladinu mora.

 

Konferencia COP22, čo je skratka pre 22. zasadnutie konferencie zmluvných strán UNFCCC (Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy), priláka podľa očakávania vyše 30.000 účastníkov vrátane 43 hláv štátov a 32 premiérov. Rozhovory o klimatických zmenách v Maroku majú trvať do 17. novembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies