Japonsko protestuje proti Medvedevovej návšteve na Kurilách

NETKY.SK • 22 August 2015, 14:38 • 2 min
Japonsko protestuje proti Medvedevovej návšteve na Kurilách

TOKIO/MOSKVA - Japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida si dnes predvolal ruského veľvyslanca v krajine, aby mu tlmočil oficiálny protest japonskej vlády proti dnešnej návšteve ruského premiéra Dmitrija Medvedeva na ostrove Iturup, informovala japonská agentúra Kjódó.

slovakia

left justify in out

 Iturup leží blízko južného konca reťazca Kurilských ostrovov. Na ostrov si robí nárok Japonsko, ktoré ho považuje za súčasť prefektúry Hokkaidó. Súčasné zloženie obyvateľstvo ostrova je výsledkom migrácie po druhej svetovej vojne, po ktorej sa ostrov stal súčasťou ZSSR, resp. Ruska.

 

Japonsko označilo dnešnú Medvedevovu návštevu za veľmi nešťastnú a uviedlo, že "zraňuje city japonského ľudu".

 

Počas dnešnej návštevy na Iturupe Medvedev zavítal medzi účastníkov medzinárodného vzdelávacieho fóra Iturup a prezrel si objekt, ktorý je súčasťou federálneho cieľového programu pre rozvoj Kurilských ostrovov do roku 2025.

 

V súvislosti s Medvedevovou návštevou na Kurilských ostrovoch dnes japonská vláda rozhodla aj o odklade Kišidovej návštevy v Rusku, oznámila agentúra Kjódó.

 

Ruská agentúra TASS uviedla, že japonské ministerstvo zahraničných vecí informáciu zverejnenú japonskou tlačovou agentúrou nepotvrdilo, ani nevyvrátilo.

 

O odklade Kišidovej návštevy v Rusku pritom už japonské médiá špekulovali dlhší čas. Návšteva sa pôvodne mala konať koncom augusta.

 

Sporné územie sa nachádza severne od japonského ostrova Hokkaidó: v Rusku je známe ako Kurilské ostrovy, v Japonsku ako Severné teritóriá. Obe krajiny oň vedú spory už niekoľko desaťročí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona