Japonsko protestuje proti jadrovému testu KĽDR, sľubuje tvrdú odozvu

NETKY.SK • 6 Január 2016, 09:37 • 2 min
Japonsko protestuje proti jadrovému testu KĽDR, sľubuje tvrdú odozvu

TOKIO - Japonsko vyjadrilo dnes dôrazný protest voči najnovšiemu jadrovému testu Severnej Kórey, ktorá oznámila odpálenie miniaturizovanej vodíkovej nálože.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu, ktoré cituje agentúra Reuters, bude Tokiu túto záležitosť riešiť v úzkom kontakte s partnermi v USA, Južnej Kórei, Číne a Rusku. "Toto je niečo, čo nemôžeme akceptovať. Dôrazne voči tomu protestujeme," povedal Suga na tlačovej konferencii. Japonský premiér Šinzó Abe následne označil severokórejský jadrový test za ohrozenie bezpečnosti Japonska, ktoré si vyžaduje tvrdú odozvu.

 

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price medzitým podľa agentúry AP uviedol, že vláda USA "je oboznámená so seizmickou aktivitou na Kórejskom polostrove v blízkosti známeho severokórejského zariadenia na jadrové testy, ako aj s tvrdeniami Pchjongjangu o jadrovom teste". Biely dom zatiaľ odpálenie vodíkovej nálože nedokázal potvrdiť, Price však vyzval Severnú Kóreu na dodržiavanie svojich medzinárodných záväzkov a zdôraznil, že USA ju nebudú akceptovať ako jadrový štát.

 

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá monitoruje známky testovania jadrových zbraní vo svete, prostredníctvom svojho šéfa Lassinu Zerba potvrdila spozorovanie "nezvyčajnej seizmickej udalosti na Kórejskom polostrove" s epicentrom pri objekte Pchungje-ri, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila všetky tri predošlé jadrové skúšky.

 

Pchjongjang iba dve hodiny po tom, ako svetové seizmologické stanice zachytili v KĽDR otrasy, oznámil "dokonale úspešnú" skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Čítanie tohto oznámenia vo vysielaní štátnej televízie sledovali jasajúce skupiny ľudí na veľkoplošnej obrazovke pri železničnej stanici v Pchjongjangu.

 

Štvrtý jadrový test KĽDR dôrazne odsúdila taktiež Južná Kórea, ktorá chce ďalšiu odozvu konzultovať so svojimi spojencami a regionálnymi mocnosťami. Vláda v Soule krátko po zaznamenaní otrasov zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR. 1 2 20 svi

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona