Japonsko protestovalo proti návšteve ruského ministra na Kurilách

NETKY.SK • 7 September 2015, 11:40 • 2 min
Japonsko protestovalo proti návšteve ruského ministra na Kurilách

TOKIO - Japonské ministerstvo zahraničných vecí dnes adresovalo ruskému veľvyslanectvu v Tokiu protest v súvislosti s návštevou ruského ministra dopravy Maxima Sokolova na ostrove Kunašir, ktorý je súčasťou Kurilských ostrovov. Ako informovala agentúra TASS, ruská strana protest odmietla.

slovakia

left justify in out

"Odmietli sme tento demarš Japonska, lebo ruskí ministri sa môžu po území Ruska pohybovať voľne, v súlade so svojimi služobnými povinnosťami. Nijaké povolenie cudzích štátov na to nepotrebujú," uvádza sa vo vyhlásení ruského veľvyslanectva v Tokiu. Minister Sokolov je na pracovnej ceste v Sachalinskej oblasti a dnes v jej rámci zavítal aj na ostrov Kunašir, aby si tam prezrel dopravnú infraštruktúru.

 

Japonsko túto Sokolovovu návštevu označilo za neprijateľnú a za krok proti pozícii Japonska. K rovnakému protestu Japonsko pristúpilo aj v auguste, keď na sporné Kurilské ostrovy zavítal premiér Dmitrij Medvedev. Japonsko vtedy reagovalo odložením návštevy šéfa svojej diplomacie Fumia Kišidu v Moskve. Rusko pri tejto príležitosti deklarovalo, že pracovné cesty členov ruskej vlády na Kurilské ostrovy budú pokračovať v záujme kontroly plnenia cieľového programu vlády zameraného na rozvoj Sachalinskej oblasti.

 

Japonsko pokladá južné ostrovy Kurilského súostrovia: Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu neobývaných ostrov Habomai za územie nezákonne okupované ruskou stranou. Kým ich Moskva nevráti, Japonsko odmieta podpísať mierovú dohodu. Rusko zasa mier podmieňuje návratom inej časti ukoristeného územia. Šarvátky o ostrovy medzi Ruskom a Japonskom trvajú od roku 1855, keď obe krajiny prvýkrát nadviazali diplomatické kontakty a podpísali dohodu o hranici a obchode. V roku 1875 si Rusko ponechalo celý Sachalin a odovzdalo Japonsku Kurily.

 

Kurilské ostrovy sa po druhej svetovej vojne stali súčasťou Sovietskeho zväzu, ale Japonsko sa nárokov na ne nevzdalo a oblasť označuje za svoje Severné teritóriá. Nedoriešenie štatútu Kurilských ostrovov je hlavným problémom, ktorý bráni plnému urovnaniu vzťahov medzi Ruskom a Japonskom a podpísaniu mierovej zmluvy medzi nimi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona