Japonsko predĺžilo o 20 rokov činnosť dvoch jadrových reaktorov v elektrárni Takahama

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 12:12 • 2 min
Japonsko predĺžilo o 20 rokov činnosť dvoch jadrových reaktorov v elektrárni Takahama

TOKIO - Japonský jadrový regulačný úrad povolil predĺženie činnosti dvoch starnúcich jadrových reaktorov v elektrárni Takahama na pobreží Japonského mora o 20 rokov. Ide o prvé takéto rozhodnutie od jadrovej katastrofy v elektrárni Fukušima v roku 2011, po ktorej boli sprísnené predpisy, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Oba spomínané reaktory v meste Takahama, ktoré leží na juhu najväčšieho japonského ostrova Honšu, sú vyše 40-ročné.

Sprísnené predpisy stanovujú maximálny čas prevádzky reaktorov v princípe na 40 rokov, ale umožňujú predĺženie ich činnosti o ďalších 20 rokov, ak to regulačný úrad povolí.

 

Oba reaktory spoločnosti Kansai Electric Power Co. (KEPCO) sú v nečinnosti od pravidelnej údržby v roku 2011.

Iba dva z 43 japonských jadrových reaktorov sú v prevádzke. Elektrárenská spoločnosť Kyushu Electric Power Co. ich reštartovala vlani v jadrovej elektrárni Sendai, ležiacej na juhozápade Japonska v provincii Kagošima.

 

V dôsledku jadrovej katastrofy vo Fukušime z 11. marca 2011, ku ktorej došlo po zemetrasení s magnitúdou 9,0 a následnej prívalovej vlne cunami, bolo z bezpečnostných dôvodov odstavených všetkých 48 jadrových reaktorov v Japonsku, z toho 43 funkčných.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona