Japonsko potvrdilo troch zabitých občanov pri útoku v Tunisku

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 09:00 • 2 min
Japonsko potvrdilo troch zabitých občanov pri útoku v Tunisku

TOKIO - Traja Japonci zahynuli a traja ďalší utrpeli zranenia pri stredajšom útoku militantov na turistov v múzeu Bárdú v tuniskej metropole Tunis. Oznámila to dnes japonská vláda. Tuniský premiér Habíb Síd medzitým podľa agentúry DPA oznámil, že dvaja zabití útočníci boli Tunisania.

slovakia

left justify in out

Hlavný tajomník japonského kabinetu Jošihide Suga uviedol, že predchádzajúce správy s údajom piatich zabitých Japoncov sa ukázali ako chybné. Mená totiž následne v rozhovoroch s rodinnými príslušníkmi, ktorí cestovali spolu s obeťami, a návštevami nemocníc preverili zodpovední predstavitelia.

Tuniský premiér takisto predtým informoval, že medzi 19 obeťami útoku sa nachádza päť Japoncov, pripomína agentúra AP.

 

Suga odmietol zverejniť mená japonských obetí, pretože najprv potrebuje povolenie rodín. Troch ďalších ranených japonských turistov liečia v nemocniciach, ale ich zdravotný stav nie je zatiaľ známy, dodal hlavný tajomník.

 

Noriko Jukiová (35), ktorá pri útoku utrpela zranenie, povedala v nemocnici v rozhovore pre štátnu televíziu, že bola postrelená krátko po tom, ako započula výstrely pred múzeom Bárdú, a sprievodkyňa ich skupine nariadila, aby sa premiestnili do inej miestnosti.

 

"Všetci sme začala utekať. Ja som spadla a o sekundu ma už postrelili," opísala situáciu Jukiová.

Japonský premiér Šinzó Abe ostro útok odsúdil a vyhlásil, že "terorizmus sa nesmie za žiadnych okolností tolerovať". Ministerstvo zahraničných vecí zároveň vydalo varovanie, aby japonskí návštevníci v Tunisku boli maximálne ostražití.

 

Prvá dáma USA Michelle Obamová, ktorá je na návšteve Tokia, uviedla: "Chcem vyjadriť sústrasť nad včerajšími strašnými udalosťami v Tunisku. Naše srdcia sú s milovanými, ktorí stratili svojich blízkych - dnes na nich veľmi myslíme a modlíme sa za nich."

 

Dvaja militanti, ktorí vyskočili z vozidla a začali páliť do turistov vystupujúcich z autobusov pri múzeu Bárdú (Le musée national du Bardo), zabili dovedna 19 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona