Japonsko posilňuje svoju armádu pre hrozby KĽDR, kúpi dva systémy protiraketovej obrany

NETKY.SK • 19 December 2017, 08:20 • 2 min
Japonsko posilňuje svoju armádu pre hrozby KĽDR, kúpi dva systémy protiraketovej obrany

TOKIO - Japonská vláda v utorok rozhodla, že posilní svoju protiraketovú obranu kvôli hrozbe, ktorú predstavuje možný útok zo strany Severnej Kórey a zakúpi dva americké integrované systémy protivzdušnej obrany systémy Aegis.

slovakia

left justify in out

Uviedli to agentúry DPA a AP. Japonsko v súčasnosti disponuje dvojstupňovým systémom protiraketovej obrany. Prvú líniu obrany tvoria systémy Standard Missile-3 (SM-3) inštalované na torpédoborcoch Aegis, druhou sú mobilné raketové systémy Patriot Advanced Capability (PAC-3) rozmiestnené na súši.

 

Vládou objednané pozemné systémy Aegis by mali byť k dispozícii v roku 2023. Jeden má byť umiestnený na severovýchode krajiny v prefektúre Akita, druhý na západe krajiny v prefektúre Jamaguči. Podľa japonských médií by pokryli celé územie Japonska. Oba stoja odhadom približne 200 miliárd jenov (1,5 miliardy eur).

 

Japonský konzervatívny premiér Šinzó Abe podporuje politiku amerického prezidenta Donalda Trumpa voči Severnej Kórei, podľa ktorého sú na stole "všetky možnosti" vrátane vojenských operácií. Abe chce zvýšiť tlak na KĽDR rozšírením spolupráce v bezpečnostnej oblasti a nakúpením ďalšej vojenskej techniky pre japonskú armádu od Spojených štátov. Z tohto dôvodu rastie japonský vojenský rozpočet už niekoľko rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies