Japonsko plánuje zrušiť clá na 30 % citlivých poľnohospodárskych produktov

NETKY.SK • 20 Október 2015, 12:19 • 2 min
Japonsko plánuje zrušiť clá na 30 % citlivých poľnohospodárskych produktov

TOKIO - Japonsko plánuje v rámci Transpacifického partnerstva (TPP) zrušiť clá približne na 30 % poľnohospodárskych produktov, ktoré doteraz bránilo ako citlivé. S odvolaním sa na lokálne médiá o tom informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Počas rokovaniach o dohode TPP sa Japonsko snažilo ochrániť dovozné clá na 586 produktov v piatich kľúčových kategóriách: ryža, pšenica, hovädzie a bravčové, mliečne produkty a cukor. V rámci dohody teraz zruší clá na 174 z nich. Clá na zvyšných 443 položiek zostanú v platnosti, čo predstavuje 19 % všetkých japonských poľnohospodárskych, lesníckych a rybárskych produktov. Ide o najvyšší podiel spomedzi 12 členských krajín, ktoré si ponechali clá v priemere na 1,5 % produktov.

 

Rozhodnutie Tokia môže vyvolať ďalšie protesty farmárov, ktorí patria k najdôležitejším voličom premiéra Šinzóa Abeho a jeho konzervatívnej Liberálno-demokratickej strany (LDP). Strana prvýkrát po dlhšom období vyhrala voľby v roku 2012 a vtedy uviedla, že "absolútne nesúhlasí s TPP".

 

Tokio v súčasnosti analyzuje pozitívne vplyvy na japonské hospodárstvo a negatívne dôsledky na poľnohospodársku produkciu.

Iniciatívu pri vytvorení TPP prevzali USA, dohoda zahŕňa takmer 40 % svetovej ekonomiky a dotkne sa vyše 800 miliónov ľudí. Dohodu podpísalo 12 krajín: Austrália, Brunej, Čile, Japonsko, Kanada, Malajzia, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur, Vietnam a USA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona