Japonsko plánuje najväčšiu privatizáciu od roku 1987

NETKY.SK • 19 Október 2015, 14:33 • 2 min
Japonsko plánuje najväčšiu privatizáciu od roku 1987

TOKIO - Japonská štátna spoločnosť Japan Post plánuje prostredníctvom burzy predať akcie svojej materskej firmy Japan Post Holding, ako aj dvoch dcérskych spoločností, pôsobiacich v oblasti bankovníctva a poisťovníctva.

slovakia

left justify in out

V pondelok stanovila ceny akcií banky Japan Post Bank a poisťovne Japan Post Insurance v rámci prvotnej verejnej ponuky (IPO). Spomínaná privatizácia je najväčšou od roku 1987, kedy na burzu uviedli akcie firmy Nippon Telegraph and Telephone Corp.


Z predaja akcií, ktorý sa začne 4. novembra, chce Japan Post Holding získať 1,4 bil. jenov (JPY). Na základe pondelkového stanovenia emisných cien majú Japan Post Bank a Japan Post Insurance dokopy hodnotu 65 mld. USD. Emisná cena akcií Japan Post Bank bola určená na 1 450 JPY za kus a nachádza sa na hornej hranici stanoveného orientačného pásma. Firma tak bola ocenená na 6,5 bil. JPY. Aj emisná cena akcií Japan Post Insurance bola stanovená na hornej hranici pásma, a to na 2 200 JPY za akciu. Spoločnosť tak ohodnotili na 1,3 bil. JPY. Emisná cena akcií Japan Post Holding bude určená 26. októbra.
Privatizácia troch spoločností je kľúčovým bodom kampane japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý chce odblokovať rozsiahle úspory domácností pre investície do akcií, a tak posilniť burzu. Výnosy z predaja navyše pomôžu financovať obnovu krajiny po prírodných katastrofách z roku 2011. Aj keď spoločnosti neponúkajú potenciál dynamického rastu, investori považujú akcie za atraktívne, lebo sú bezpečnou investíciou, povedal hlavný stratég NLI Research Institute Šingo Ide.

(1 EUR = 135,25 JPY)
(1 EUR = 1,1360 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies