Japonsko odohnalo taiwanské lode; Čína nasadila prvú lietadlovú loď

NETKY.SK • 25 September 2012, 11:22 • 2 min
Japonsko odohnalo taiwanské lode; Čína nasadila prvú lietadlovú loď

Japonsko odohnalo taiwanské lode; Čína nasadila prvú lietadlovú loď - Politika Lode japonskej pobrežnej stráže dnes vodnými delami odohnali približne 40 taiwanských rybárskych lodí sprevádzaných ôsmimi plavidlami taiwanskej pobrežnej hliadky z vôd v blízk

slovakia

left justify in out

img

Lode japonskej pobrežnej stráže dnes vodnými delami odohnali približne 40 taiwanských rybárskych lodí sprevádzaných ôsmimi plavidlami taiwanskej pobrežnej hliadky z vôd v blízkosti sporných ostrovov vo Východočínskom mori, ktoré Japonsko považuje za svoje. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.
      Deň po tom, ako Japonsko vznieslo sťažnosť kvôli podobnému manévru čínskych lodí, sa v ďalšom prejave pretrvávajúceho sporu o súostrovie Senkaku Japonsko vzoprelo Taiwanu. Lode taiwanskej pobrežnej stráže japonský zásah vodnými delami opätovali, nakoniec však všetky taiwanské plavidlá teritoriálne vody opustili.
      Krajiny sa dlho nevedia dohodnúť na vymedzení práv na lov rýb v oblasti. Obe zhodne tvrdia, že zvrchovanosť nad ostrovmi - v čínštine nazývanými Tiao-jü - zdedili po Číne, ktorá si na ne tiež nárokuje. Peking a Tchaj-pej pritom obviňujú Japonsko z protizákonného prevzatia kontroly nad Senkaku v roku 1895.
      Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa tento mesiac zhoršili po tom, ako Japonsko odkúpilo tri z ostrovov od súkromného vlastníka, pripomína agentúra DPA. V Číne zmena majiteľa vyvolala hromadné protijaponské protesty. Kvôli sporu o súostrovie a okolité vody, v ktorých by sa podľa predpokladov mali nachádzať aj zásoby ropy a zemného plynu, oba štáty odložili oslavy 40. výročia obnovenia vzájomných diplomatických vzťahov.
      Čína dnes v prístave v meste Ta-lien v provincii Liao-ning na severnom pobreží Východočínskeho mora nasadila svoju prvú lietadlovú loď, ktorá by "mala pozdvihnúť celkovú akcieschopnosť čínskeho námorného loďstva... (a pomôcť Pekingu) účinne chrániť národné záujmy týkajúce sa suverenity, bezpečnosti a rozvoja," oznámilo čínske ministerstvo obrany. 
      Plavidlo zakúpili od Ukrajiny a následne prispôsobili. Podľa politických analytikov by malo slúžiť na výcvik a testovanie pred možným uvedením prvých čínskych lietadlových lodí vlastnej produkcie po roku 2015. 
      Čína a Japonsko sa problém snažia riešiť diplomatickou cestou. Ďalšie rokovania ich predstaviteľov sa uskutočnia vo štvrtok v Pekingu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies