Japonsko od apríla 2014 zvýši spotrebnú daň z 5 na 8 %

NETKY.SK • 1 Október 2013, 09:32 • 2 min
Japonsko od apríla 2014 zvýši spotrebnú daň z 5 na 8 %

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe potvrdil, že od apríla budúceho roka sa zvýši spotrebná daň v Japonsku. Bude to prvé zvýšenie spotrebnej dane v krajine od roku 1997, keď ju vláda zvyšovala z 3 % na terajších 5 %. Informovali o tom agentúry AP, DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Spotrebná daň, ktorá má v Japonsku podobnú funkciu ako v európskych krajinách daň z pridanej hodnoty (DPH), vzrastie v apríli zo spomínaných 5 % na 8 %. Zvýšenie schválil parlament ešte v auguste 2012, a to napriek nesúhlasu veľkej časti japonskej verejnosti.

Podľa Abeho je však zvýšenie dane potrebné, nakoľko pomôže znížiť vysoký štátny dlh, ako aj riešiť rastúce náklady na sociálne zabezpečenie v dôsledku rýchleho starnutia japonskej populácie. Ďalšie navýšenie dane sa očakáva v roku 2015, keď by sa mala zvýšiť na 10 %.

Zatiaľ čo v porovnaní s európskymi krajinami je daň nízka (v Európe sa DPH bežne pohybuje okolo 20 %), Japonci s ňou majú veľké problémy. Zavedenie tejto dane v roku 1989 na úrovni 3 % vyvolalo v krajine protesty.

Premiér okrem toho oznámil, že vláda plánuje prijať balík stimulov na podporu ekonomiky. Tie by mali zahŕňať daňové úľavy a financie na infraštruktúrne projekty. Ekonómovia odhadujú, že hodnota balíka, ktorý by vláda mala schváliť ešte dnes, sa bude pohybovať okolo 5 biliónov jenov (37,94 miliardy eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies