Japonsko nepožaduje od USA ospravedlnenie za zhodenie atómových bômb

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 08:27 • 2 min
Japonsko nepožaduje od USA ospravedlnenie za zhodenie atómových bômb

TOKIO - Japonsko informovalo Spojené štáty, že nebude požadovať ospravedlnenie od americkej strany za zhodenie atómových bômb koncom druhej svetovej vojny. Vyhlásil to počas víkendu japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida, ktorého cituje agentúra Kjódó.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie prichádza pred májovou návštevou šéfa Bieleho domu Baracka Obamu v Japonsku, kde sa zúčastní na summite lídrov krajín G7. Očakáva sa, že Obama zavíta aj do Hirošimy, kde ako prvý úradujúci prezident USA vzdá úctu obetiam týchto tragických udalostí.

 

Tokio tvrdí, že dôležitejšie než požadovať ospravedlnenie od svojho bývalého nepriateľa, je pokračovať v neochvejnom úsilí o jadrové odzbrojenie. Obamov plán navštíviť Hirošimu je vnímaný ako signál, že tento odchádzajúci prezident obnovuje kampaň za svet bez atómových zbraní.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v rámci summitu šéfov diplomacie krajín G7 začiatkom tohto mesiaca navštívil Mierový pamätník a múzeum v Hirošime, čím sa stal prvým úradujúcim ministrom zahraničných vecí USA, ktorý tak učinil. Zavítal tam s ďalšími rezortnými kolegami z G7.

 

Zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki v auguste 1945 je americkou verejnosťou všeobecne vnímané ako krok, ktorým sa predišlo ešte väčšiemu krviprelievaniu pri pozemnej operácii a zároveň sa tým urýchlilo ukončenie druhej svetovej vojny v Tichomorí.

 

Japonsko, v súčasnosti chránené americkým jadrovým dáždnikom, prijalo v roku 1967 tri tzv. nejadrové princípy, ktoré ukladajú, že krajina nebude vlastniť, vyvíjať alebo povoľovať prítomnosť jadrového arzenálu na svojom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies