Japonsko navrhlo riešenie otázky vojnových sexuálnych otrokýň

NETKY.SK • 25 December 2015, 09:47 • 2 min
Japonsko navrhlo riešenie otázky vojnových sexuálnych otrokýň

TOKIO - Japonsko navrhlo dnes zriadenie vládneho fondu na vyriešenie dlhodobého sporu s Južnou Kóreou ohľadom otázky sexuálnych otrokýň počas druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Japonský premiér Šinzó Abe nariadil ministrovi zahraničných vecí Fumiovi Kišidovi, aby záležitosť vyriešil počas svojej cesty do Soulu, ktorá ho čaká na budúci týždeň, informovala stanica BBC.


Južná Kórea trvá na tom, že ospravedlnenie sa Japonska v tejto veci nie je dostatočné a kritizuje ho za jeho odmietavý postoj voči odčineniu svojej brutálnej vojnovej minulosti.


Tzv. "utešiteľky" boli nútené pracovať v japonských vojenských nevestincoch. Odhaduje sa, že takýmto spôsobom bolo zotročených zhruba 200.000 žien, najmä Kórejčaniek, ale aj Číňaniek, Filipínčaniek či Indonézaniek.


Predchádzajúci fond vznikol v roku 1995 a trval desať rokov. Peniaze však vtedy pochádzali od darcov, a nie od japonskej vlády. Jedným z návrhov je podľa miestnych médií opäť desaťročný plán, ktorý ráta s vyplatením vyše 100 miliónov jenov (zhruba 760.000 eur).


Tohto roku uplynulo 50 rokov od normalizácie diplomatických vzťahov medzi Japonskom a Kóreou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona