Japonsko napriek medzinárodnej kritike ulovilo v Južnom oceáne stovky veľrýb

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 11:46 • 2 min
Japonsko napriek medzinárodnej kritike ulovilo v Južnom oceáne stovky veľrýb

TOKIO - Japonská veľrybárska flotila sa dnes vrátila do prístavu na západe krajiny po 83-dňovej výprave, počas ktorej v antarktickej oblasti napriek medzinárodnému odsúdeniu ulovila a zabila stovky veľrýb.

slovakia

left justify in out

Podľa japonskej vlády tri plavidlá dorazili do prístavu v meste Šimonoseki na ústrednom ostrove Honšú po tom, ako v Južnom oceáne nalovili 333 kusov vráskavca minke, oznámil japonský minister rybného priemyslu Judži Jamamoto.

 

Austrálska pobočka svetovej ochranárskej spoločnosti Sea Shepherd prisľúbila, že bude blokovať japonské veľrybárske lode, avšak jej postoj "v danej oblasti akosi zoslabol", podotkol Jamamoto na tlačovej konferencii.

 

Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v holandskom Haagu v roku 2014 rozhodol, že tzv. "vedecký lov veľrýb", ktorý Japonsko uskutočňuje v antarktickej oblasti, je v rozpore s moratóriom o love veľrýb z roku 1986.

 

Po rozhodnutí súdu sa Japonsko rozhodlo prerušiť lov veľrýb na jeden rok. Túto kontroverznú činnosť však obnovilo vo fiškálnom roku 2015, ktorý sa ukončil v marci 2016, pričom sa japonská vláda rozhodla znížiť lov veľrýb o tretinu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona