Japonsko má záujem o transpacifický voľný obchod aj napriek odstúpeniu USA

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 15:18 • 2 min
Japonsko má záujem o transpacifický voľný obchod aj napriek odstúpeniu USA

TOKIO - Japonskí predstavitelia naznačujú, že Tokio má naďalej v úmysle usilovať sa o Dohodu o transpacifickom partnerstve (TPP), napriek tomu, že USA od nej odstúpili.

slovakia

left justify in out

Japonský vicepremiér Taro Aso pre štvrtkové vysielanie spoločnosti NHK vyjadril presvedčenie, že rokovania o TPP ponúknu Japonsku väčšie výhody ako bilaterálne vyjednávania s USA. "Na zasadaní Ázijsko-tichomorskej spolupráce (APEC) v máji sa bude diskutovať o možnosti odštartovať 11-člennú TPP bez USA," povedal vicepremiér.

Vyjadrenia podpredsedu japonskej vlády sa zdali byť narážkou na slová amerického viceprezidenta Mikea Pencea po stretnutí s Asom v Tokiu tento týždeň. Pence povedal, že USA považujú TPP za "vec minulosti". Pence a Aso počas utorkových rokovaní otvorili nový "ekonomický dialóg". Japonskí predstavitelia, ktorí po rokovaniach informovali novinárov, však naznačili, že obe strany sa nezhodujú v tom, že sa treba držať bilaterálnych obchodných dohôd. 

Dohoda o transpacifickom partnerstve v terajšej podobe môže začať platiť iba vtedy, ak ju ratifikuje šesť krajín, ktoré sa na celkovom ekonomickom výkone všetkých členov TPP podieľajú 85 percentami. USA sa však na celkovom hospodárskom výkone členov TPP podieľajú 60 percentami, takže dohoda sa v terajšej forme nemôže realizovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies