Japonsko kritizovalo Pan Ki-muna za návštevu Číny počas vojenskej prehliadky

NETKY.SK • 31 August 2015, 08:46 • 2 min
Japonsko kritizovalo Pan Ki-muna za návštevu Číny počas vojenskej prehliadky

TOKIO - Japonsko vyjadrilo dnes znepokojenie nad návštevou generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna v Číne, kde bude sledovať vojenskú prehliadku pri príležitosti 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

"Generálny tajomník OSN by sa nemal zbytočne zameriavať na konkrétnu minulosť. Organizácia Spojených národov by mala zaujať neutrálny postoj," uviedol podľa agentúry DPA hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.


Pan, bývalý juhokórejský minister zahraničných vecí, sa má podľa plánu zúčastniť na slávnostnom obrade s vojenskou prehliadkou vo štvrtok 3. septembra. Peking tento deň nazýva "Deň víťazstva vojny čínskeho ľudu proti japonskej agresii".


Prehliadky sa zúčastní takmer 1000 zahraničných vojakov zo 17 krajín a tiež 30 hláv štátov vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina a juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje.


Japonský premiér Šinzó Abe sa odmietol zúčastniť na tejto udalosti, ako aj mnohí ďalší západní lídri.
"Generálny tajomník je presvedčený, že je dôležité pripomínať si minulosť, uvažovať nad ponaučeniami, ktoré z nej pre nás vyplývajú, a porozmýšľať, ako napredovať k jasnejšej budúcnosti založenej na týchto ponaučeniach," citovala dnes japonská tlačová agentúra Kjódó Pan ki-munov úrad.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona