Japonsko i Mexiko sú už pripravené vyslať vojakov do mierových misií OSN

NETKY.SK • 27 September 2014, 14:44 • 2 min
Japonsko i Mexiko sú už pripravené vyslať vojakov do mierových misií OSN

NEW YORK - Predstavitelia Japonska a Mexika deklarovali v dejisku prebiehajúceho Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v New Yorku pripravenosť ich krajín vyslať vojakov do mierových misií OSN.

slovakia

left justify in out

Ani krajina vychádzajúceho slnka, ani stredoamerická republika doteraz vojakov do podobných misií nevysielala.
      

Podľa slov japonského premiéra Šinzóa Abeho sa v jeho krajine, kde platná ústava zakazuje vyslanie vojakov do zahraničia, pripravuje na vládnej úrovni novela základného zákona, umožňujúca účasť japonských vojakov v mierových misiách.
      

O pripravenosti mexických ozbrojených síl, ktoré sa doteraz prioritne sústreďovali na boj s drogovými kartelmi, podieľať sa na mierových misiách svetovej organizácie informoval prítomných prezident krajiny Enrique Peňa Nieto.
      

Počas VZ OSN sa v New Yorku uskutočnilo aj osobitné rokovania o možnostiach reakcie na nové výzvy vyslaním mierových jednotiek OSN. Námestník generálneho tajomníka svetovej organizácie pre mierové operácie Hervé Ladsous z Francúzska pri tejto príležitosti privítal zmenu postojov Japonska a Mexika.
      

V tomto roku sa počet "modrých prílb" pôsobiacich pod záštitou OSN zvýšil na rekordných 130.000, pričom aktuálne pôsobia mierové jednotky v 16 krajinách planéty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies