Japonsko dosiahlo po štyroch mesiacoch opäť obchodný prebytok

NETKY.SK • 22 Marec 2012, 07:41 • 2 min
Japonsko dosiahlo po štyroch mesiacoch opäť obchodný prebytok

Japonsko dosiahlo po štyroch mesiacoch opäť obchodný prebytok

slovakia

left justify in out

img

Japonsko zaznamenalo vo februári po štyroch mesiacoch prvý obchodný prebytok. Dopomohol mu k tomu najmä zvýšený export automobilov a elektroniky do Spojených štátov.
      Japonské ministerstvo financií dnes informovalo, že export minulý mesiac oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka klesol o 2,7 % na 5,44 bilióna jenov (48,96 miliardy eur). Dovoz vzrástol o 9,2 % na približne 5,41 bilióna jenov, čo viedlo k obchodnému prebytku v hodnote 32,9 miliardy jenov. Medziročne to znamená pokles prebytku o 95 %, no v porovnaní s januárom je to prudký obrat, keďže minulý mesiac zaznamenalo Japonsko rekordný obchodný deficit v objeme takmer 1,48 bilióna jenov. Výsledok je lepší aj oproti očakávaniam analytikov, ktorí pre február počítali s deficitom na úrovni 120 miliárd jenov.
      V minulých rokoch dosahovalo Japonsko obrovský obchodný prebytok. Od októbra minulého roka však začal dovoz výrazne prekonávať objem vývozu, keďže krajina musela zvýšiť dovoz ropy a plynu, aby vykompenzovala výpadky jadrových elektrární po zemetrasení na severovýchode krajiny v marci 2011. Vývoz navyše utrpel aj v dôsledku silného jenu, ktorý prinútil mnohé japonské firmy presunúť časť výroby do zahraničia.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona