Japonsko chce urýchliť revitalizáciu Fukušimy, ktorú zasiahla ničivá vlna cunami

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 14:40 • 2 min
Japonsko chce urýchliť revitalizáciu Fukušimy, ktorú zasiahla ničivá vlna cunami

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe dnes - v predvečer piateho výročia jadrovej katastrofy vo Fukušime - vyhlásil, že zvýši úsilie o obnovu severu Japonska, ktorý v roku 2011 zasiahla ničivá vlna cunami. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Abe prisľúbil, že zabezpečí urýchlenie dekontaminačných prác v zamorených oblastiach v okolí zničenej elektrárne, aby sa ľudia, ktorí v tejto časti krajiny žili, mohli čo najskôr vrátiť do svojich domovov. Japonský premiér si tiež vytýčil ambiciózny cieľ znovu otvoriť poškodenú fukušimskú pobrežnú železnicu a do roku 2020, keď sa v japonskej metropole Tokio majú konať letné olympijské hry, trojnásobne zvýšiť turistický ruch na severe Japonska.

 

"Nasledujúcich päť rokov bude obdobím obnovy a revitalizácie," uviedol Abe. "Máme v úmysle vyčleniť dostatok finančných prostriedkov určených na zavedenie opatrení, ktoré oblastiam postihnutým katastrofou pomôžu znova sa postaviť na vlastné nohy," povedal v predvečer fukušimskej tragédie japonský premiér.

 

Od ničivého zemetrasenia s následnými vlnami cunami z 11. marca 2011, ktoré vyústilo do roztavenia jadra v reaktore atómovej elektrárne Fukušima II, sa do svojich domovov v jej okolí stále nemôže vrátiť asi 100.000 obyvateľov. Práce na likvidácii zničenej jadrovej elektrárne údajne potrvajú niekoľko desaťročí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona