Japonsko chce kvôli sporu s Čínou zastaviť finančné príspevky pre UNESCO

NETKY.SK • 13 Október 2015, 10:06 • 2 min
Japonsko chce kvôli sporu s Čínou zastaviť finančné príspevky pre UNESCO

TOKIO - Japonsko dnes potvrdilo, že by mohlo prestať posielať svoje príspevky Organizácii Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Tento postoj vyvolalo zaradenie dokumentov o nankinskom masakre z roku 1937 do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, pričom sa tak stalo jednostranne, len z iniciatívy Číny.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda dnes spresnila, že skúma rôzne možnosti, ako na túto kauzu reagovať. Medzi nimi je aj zastavenie finančných príspevkov pre UNESCO, uviedol na brífingu v Tokiu hovorca vlády Jošihide Suga. Dodal, že Japonsko sa tiež chce domáhať reformy UNESCO.

Predtým japonské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo hlbokú ľútosť nad tým, že Čínou predložené dokumenty z roku 1937 boli zaradené na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a to bez ohľadu na protesty japonskej vlády. Tá okrem iného pochybuje o ich pravosti a hodnovernosti. Tvrdí tiež, že proces rozhodovania nebol transparentný a namieta, že japonská delegácia pri UNESCO nemala prístup k Čínou predloženej dokumentácii.

 

Udalosti z Nankingu z decembra 1937 sa považujú za jedno z najtragickejších období japonskej okupácie Číny. Podľa čínskych údajov počas približne 40 dní japonskí vojaci v meste zlikvidovali okolo 300.000 ľudí; zabíjanie sa vyznačovalo mimoriadnou krutosťou a tisíce žien boli znásilnené a potom zabité. Tokio nepopiera masovú vraždu civilistov, aj keď niektorí japonskí historici a politici tragické udalosti spochybňujú a označujú za falzifikáciu dejín, zneužívanú na vyvíjanie politického nátlaku na Japonsko. Oficiálne miesta priznávajú, že k masovej vražde došlo, s Čínou sa však rozchádzajú v názore na počet jej obetí - pohybuje sa od 40.000 do 300.000.

 

UNESCO pravidelne dopĺňa zoznamy svetového kultúrneho dedičstva, kam sa dostávajú kultúrne a historické unikáty s cieľom zachovať ich pre budúce generácie. Nezriedka sa však stáva, že žiadosť o zápis do zoznamu narazí na spor dvoch či viacerých krajín, ktoré daný fenomén pertraktujú odlišným spôsobom. Tieto spory sa zvyčajne riešia rokovaniami v záujme dosiahnutia prijateľnej formulácie o danom prvku kultúrneho dedičstva. Podľa japonského ministerstva zahraničných vecí Japonsko vlani prispelo do rozpočtu UNESCO sumou 31 miliónov dolárov. Okrem toho založilo alebo podporuje aj mnohé nadácie a fondy na ochranu svetového dedičstva a rozvoj kultúry.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona