Japonsko bude pokračovať v love veľrýb v severozápadnom Pacifiku

NETKY.SK • 18 Apríl 2014, 16:57 • 2 min
Japonsko bude pokračovať v love veľrýb v severozápadnom Pacifiku

TOKIO - aponská vláda rozhodla, že bude pokračovať s lovom veľrýb na výskumné účely v severozápadnej časti Tichého oceánu, ale zníži počet ulovených exemplárov. Oznámil to dnes japonský minister pre rybolov Jošimasa Hajaši.

slovakia

left justify in out

Japonsko už v súlade s marcovým rozhodnutím Medzinárodného súdneho dvora zrušilo na tento rok plánovaný lov veľrýb v Južnom (Antarktickom) oceáne. Vláda v Tokiu však prerokovala tohtoročný lovný program v severozápadnom Pacifiku, ktorého sa tento verdikt netýka, informovala japonská televízia NHK.
     

Minister novinárom ďalej povedal, že vláda prehodnotila program lovu veľrýb na výskumné účely a vypracovala plán zohľadňujúci rozhodnutia medzinárodných súdnych orgánov. Dodal však, Tokio chce čo najskôr  obnoviť komerčný lov veľrýb. Vláda zároveň plánuje zaviesť ďalšie výskumné metódy, ktoré nevyžadujú lov veľrýb, a znížiť maximálne množstvo úlovkov z 380 na 210.
     

Japonsko plánuje pokračovať tento rok v love veľrýb v severozápadnom Pacifiku v dvoch fázach: 26. apríla pri pobreží prefektúry Mijagi a v polovici mája mimo japonského pobrežia.
     

Medzinárodný súdny dvor v marci rozhodol, že japonský lov veľrýb na "výskumné" účely v Južnom oceáne je v rozpore s moratórium na lov veľrýb z roku 1986. Napriek tomuto zákazu však v love pokračujú napríklad Island, Nórsko a Japonsko. Hajaši vlani vo februári uviedol, že lov veľrýb je pre Japonsko kultúrna záležitosť a jeho kritika "sú len predsudky voči japonskej kultúre".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies