Japonsko a USA predstavili novú smernicu v oblasti obrannej spolupráce

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 18:30 • 2 min
Japonsko a USA predstavili novú smernicu v oblasti obrannej spolupráce

NEW YORK - Japonsko a Spojené štáty predstavili dnes novú smernicu v oblasti obrannej spolupráce, ktorá podľa agentúry Reuters odráža ochotu Tokia prevziať na seba väčšiu medzinárodnú úlohu v čase rastúcej sily Číny a severokórejskej jadrovej hrozby.

slovakia

left justify in out

"Dnešným dňom ustanovujeme schopnosť Japonska brániť nielen svoje vlastné územie, ale aj Spojené štáty a ďalšie územia," vyhlásil americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorého citovala agentúra DPA.
     

Smernica bola predstavená po schôdzke amerických a japonských ministrov obrany a zahraničia v New Yorku, deň pred schôdzkou medzi japonským premiérom Šinzóom Abem a šéfom Bieleho domu Barackom Obamom, uviedla agentúra Reuters.
     

Stalo sa tak po tom, čo japonská vláda vlani prijala rezolúciu o práve na "kolektívnu sebaobranu".
     

Prvá revízia smernice od roku 1997 počíta s globálnou vojenskou spoluprácou - od obrany proti balistickým raketám, kybernetickým a vesmírnym útokom až po námornú bezpečnosť.
     

Smernica odráža meniaci sa svet a znamená, že Japonsko môže zostreliť rakety, ktoré by smerovali k Spojeným štátom. Taktiež môže prísť na pomoc tretím krajinám, ktoré by sa stali terčom útoku.
     

Spoločné vyhlásenie po newyorskej schôdzke "opätovne potvrdzuje záväzok aliancie voči bezpečnosti Japonska", ako aj jeho zvrchovanosť nad ostrovmi vo Východočínskom mori, ktoré sú v Japonsku známe ako Senkaku a v čínštine sa nazývajú Tiao-jü. Čína a Japonsko vedú o tieto ostrovy územný spor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona