Japonsko a EÚ zorganizovali na poslednú chvíľu rokovania o obchodnej dohode

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:37 • 2 min
Japonsko a EÚ zorganizovali na poslednú chvíľu rokovania o obchodnej dohode

TOKIO - Japonsko a Európska únia (EÚ) zorganizovali tento týždeň na poslednú chvíľu rokovania, aby sa pokúsili dosiahnuť širšiu dohodu o voľnom obchode do konca tohto roka. Uviedol to zdroj z japonskej vlády.

slovakia

left justify in out

Ich bilaterálne rozhovory nadobudli väčší význam po tom, ako novozvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že odstúpi od dohody o Transpacifickom partnerstve (TPP).

 

K ambicióznej TPP sa malo pripojiť 12 štátov: USA, Japonsko, Brunej, Malajzia, Vietnam, Singapur, Austrália, Nový Zéland, Kanada, Mexiko, Čile a Peru. Dohromady majú 800 miliónov obyvateľov a podieľajú sa 40 % na výkone globálnej ekonomiky a 25,9 % na hodnote globálneho obchodu. Japonský premiér Šinzó Abe pritom v minulosti uviedol, že TPP je kľúčová pre jeho reformy.

 

Abe si preto dal za cieľ uzavrieť tento rok dohodu s EÚ, ktorá by viedla k zníženiu, prípadne zrušeniu ciel na autá, autokomponenty a elektroniku. Tokio by chcelo dosiahnuť aj zjednodušenie podmienok, ktoré musia splniť japonské firmy, ak chcú podnikať v únii.

 

EÚ pravdepodobne zruší clá na približne 80 % autokomponentov dovážaných z Japonska, ale vláda v Tokiu chce ďalšie ústupky, napísali dnes noviny Nikkei.

 

Japonsko by zase mohlo uľahčiť prístup k vládnym projektom firmám z EÚ, ktoré sa budú chcieť zapojiť do súťaže o dodávku materiálov alebo výstavbu, dodal Nikkei.

 

EÚ tiež chce, aby Japonsko zrušilo clá na dovoz poľnohospodárskych produktov z únie, ako sú víno alebo syry, a znížilo clá na bravčové mäso. Brusel sa tiež sťažoval na clá pre dovoz áut do Japonska.

 

Ak sa obom stranám podarí vypracovať rámec obchodnej dohody, eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová odcestuje na budúci týždeň do Japonska, aby sa stretla s ministrom zahraničných vecí Fumiom Kišidom.

 

Japonský parlament minulý týždeň ratifikoval TPP aj napriek Trumpovému vyhláseniu, že sa k dohode nepripojí.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies