Japonskí vojaci spustili novú pátraciu akciu po obetiach zemetrasenia a cunami

NETKY.SK • 11 Apríl 2011, 07:30 • 2 min
Japonskí vojaci spustili novú pátraciu akciu po obetiach zemetrasenia a cunami

Japonskí vojaci spustili novú pátraciu akciu po obetiach zemetrasenia a cunami - Svet Japonskí vojaci s pomocou jednotiek USA začali dnes nové pátranie po telách obetí ničivého zemetrasenia a vlny cunami, ktoré minulý mesiac zasiahli severovýchod hlavného

slovakia

left justify in out

img

Japonskí vojaci s pomocou jednotiek USA začali dnes nové pátranie po telách obetí ničivého zemetrasenia a vlny cunami, ktoré minulý mesiac zasiahli severovýchod hlavného japonského ostrova Honšú.
      Približne 22.000 japonských a 110 amerických vojakov odštartovalo pozemné, vzdušné i námorné pátranie. Japonské spravodajské televízie ilustrovali úsilie záchranárov napríklad zábermi na ťažkú techniku, ktorá pomáhala zdvihnúť loď, odplavenú vlnou cunami hlboko do vnútrozemia. Záchranári následne prehľadali auto, zavalené loďou, či v ňom neuviazli ľudia.
      Vojaci sa okrem toho musia pomocou lopát prehrabávať veľkými nánosmi blata, v ktorom takisto môžu byť obete živelnej katastrofy.
      Ako uviedol japonský minister obrany Norikazu Muratani, i mesiac po zemetrasení a cunami zostávajú nezvestné tisíce ľudí. "Chceme urobiť všetko preto, aby sme našli telá a odovzdali ich rodinám," povedal minister.
      Zemetrasenie z 11. marca pripravilo o život pravdepodobne až 25.000 ľudí, pričom však oficiálne potvrdený počet obetí zatiaľ zostáva 13.000. Mnoho obetí vlna odplavila do mora a pravdepodobne sa ich nikdy nepodarí nájsť.
      Pri podobnej pátracej akcii pred týždňom, na ktorej sa podieľalo ešte o čosi viac vojakov, sa podarilo nájsť len 70 tiel. Pátracia akcia sa netýka zóny okolo poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima, z okolia ktorej kvôli zvýšenej radiácii evakuovali obyvateľstvo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona