Japonskí vojaci mierových síl pricestovali do Južného Sudánu s novým mandátom: Použiť silu na ochranu

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:34 • 2 min
Japonskí vojaci mierových síl pricestovali do Južného Sudánu s novým mandátom: Použiť silu na ochranu

DŽUBA - Do Južného Sudánu pricestovali dnes japonskí vojaci mierových síl, ktorí majú mandát použiť silu na ochranu civilistov, pracovníkov OSN i samých seba.

slovakia

left justify in out

Ide o prvých japonských vojakov vyslaných do zahraničia s takýmto mandátom od skončenia druhej svetovej vojny, keď Japonsko zakotvilo v ústave pacifizmus.

 

Tristopäťdesiat vojakov obranných síl vystrieda predchádzajúci kontingent japonských vojakov, ktorí slúžili v misii OSN v Južnom Sudáne, ale nemali mandát použiť v prípade potreby silu. Noví vojaci budú pôsobiť v metropole Džuba.

 

Rozšírený mandát vojakov, schválený v roku 2015, časť Japoncov odmieta v obave, že by mohol zapliesť japonskú armádu do konfliktu v cudzine a že porušuje povojnovú ústavu krajiny.

 

Japonský premiér Šinzó Abe argumentuje, že širšie vojenské právomoci umožnia Japonsku reagovať na narastajúce hrozby, akou sú rastúca vojenská asertivita Číny či jadrové ambície Severnej Kórey.

 

Rozšírené právomoci budú japonskí vojaci prvýkrát testovať v Južnom Sudáne, kde sa bojuje, odkedy tam v decembri 2013 vypukla občianska vojna. V súčasnosti pôsobí v krajine vyše 12.000 vojakov mierových síl OSN, ktorí čelili kritike, že nedokážu ochrániť civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona