Japonskí vedci vytvorili z buniek pokožky myší vajíčka

NETKY.SK • 18 Október 2016, 12:53 • 2 min
Japonskí vedci vytvorili z buniek pokožky myší vajíčka

TOKIO - Japonským vedcom na čele s Katsuhikom Hayashim z Univerzity Kjúšu sa ako prvým na svete podarilo z buniek pokožky myší vytvoriť v laboratórnych podmienkach vajíčka, z ktorých sa po oplodnení a implantovaní do maternice vyvinuli zdravé jedince. Tie sa im následne podarilo úspešne rozmnožiť.

slovakia

left justify in out

Hayashi s kolegami najprv odobrali bunky pokožky z chvosta a následne ich preprogramovali, aby sa z nich stali kmeňové bunky. Potom ich zas naprogramovali, aby sa zmenili na vajíčka, pričom nie všetky boli zdravé a životaschopné. Ostatné sa však vedcom podarilo umelo oplodniť a keď tieto oplodnené vajíčka implantovali do materníc dospelých myší, vyvinuli sa z nich mláďatá, ktoré nevykazovali žiadne zdravotné problémy. Tieto myši po dosiahnutí dospelosti splodili vlastné, zdravé mláďatá. Podľa odborníkov môže tento úspech v budúcnosti pomôcť aj ľuďom, ktorí nemôžu počať deti. Na to sú však potrebné ďalšie štúdie, ktoré by zistili, či je táto metóda dostatočne bezpečná a tiež etická. Hayashi s kolegami informovali o svojom výskume v časopise Nature.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona