Japonskí vedci objavili v Peru 24 unikátnych geoglyfov

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 09:21 • 2 min
Japonskí vedci objavili v Peru 24 unikátnych geoglyfov

BRATISLAVA - Japonskí vedci objavili na náhornej plošine neďaleko peruánskeho mesta Nazca súbor 24 geoglyfov - obrazcov vytvorených na zemskom povrchu.

slovakia

left justify in out

Bádatelia sa pritom domnievajú, že sú staršie než ich slávne náprotivky v podobe kolibríka a opice, ktoré sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Na svojej webovej stránke o tom v stredu informoval denník Japan Times.


Geoglyfy objavili severne od mesta Nazca v južnej časti Peru. Obrazce znázorňujú lamu a ďalšie zatiaľ neidentifikované objekty. Predpokladá sa, že pochádzajú z obdobia medzi rokmi 400 - 200 pred n. l. Najväčší z nich má dĺžku zhruba 20 metrov, tvrdia vedci. Nález geoglyfov z výskumu, ktorý sa uskutočnil medzi vlaňajším decembrom a februárom tohto roku, už japonskí vedci prezentovali peruánskej vláde. "Geoglyfy boli poškodené rozširovaním osídlenia. Chceme ich zachovať tak, že sa o ich význame podelíme s miestnymi obyvateľmi," uviedol profesor Masato Sakai z výskumného strediska japonskej Jamagatskej univerzity, ktoré otvorili v meste Nazca pred troma rokmi. Japonskí vedci pôsobia v tejto oblasti Peru od roku 2004. Dosiaľ tam objavili už okolo 50 geoglyfov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies