Japonskí ministri navštívili kontroverznú svätyňu vojnových obetí Jasukuni

NETKY.SK • 15 August 2014, 06:45 • 2 min
Japonskí ministri navštívili kontroverznú svätyňu vojnových obetí Jasukuni

TOKIO - Niektorí členovia japonskej vlády navštívili dnes v Tokiu svätyňu vojnových obetí Jasukuni, vnímanú ako symbol niekdajšieho militarizmu.

slovakia

left justify in out

Takto si pripomenuli 69 rokov od kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne.
      

Premiér Šinzó Abe poslal do svätyne obetný dar, čo podľa agentúry Reuters zrejme takisto nahnevá Čínu a Južnú Kóreu a ohrozí snahy o zlepšenie vzťahov v regióne.Abeho dar priniesol do svätyne jeho poradca Koiči Hagiuda. Premiér mu vraj povedal, nech na mieste "vyjadrí jeho úctu a vzdá hold ľuďom, ktorí obetovali svoje životy za národ".
      

Podľa agentúry DPA navštívili svätyňu aj Keidži Furuja, ktorý má vo vláde na starosti problematiku japonských občanov unesených komunistickou Severnou Kóreou, a minister vnútra Jošitaka Šindó.
      

V šintoistickej svätyni Jasukuni je medzi 2,5 miliónmi vojnových obetí uctievaných aj 14 odsúdených vojnových zločincov. Abe ju navštívil naposledy vlani v decembri, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie a zhoršilo vzťahy Japonska s Čínou a Južnou Kóreou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies