Japonského novinára podozrivého z členstva v IS prepustili z irackého väzenia

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:24 • 2 min
Japonského novinára podozrivého z členstva v IS prepustili z irackého väzenia

TOKIO - Japonského novinára na voľnej nohe Kosukeho Cuneoku zadržaného miestnymi úradmi v Iraku prepustili, bol však podozrivý z členstva v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Japonské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že úrady regiónu Kurdistan na severe Iraku odovzdali 47-ročného Cuneoku japonskému veľvyslanectvu. Novinára, ktorý sa špecializuje na Blízky východ, chytili minulý mesiac, keď robil reportáž o bitke zameranej na znovudobytie mesta Mósul od Islamského štátu. Kurdmi vedené sily, podporované Spojenými štátmi, ho vzali do väzby.


Cuneoka na Twitteri teraz napísal: "Som už voľný. Zajtra večer sa vrátim domov... Ďakujem každému." Žurnalista uviedol, že ho zatkli, keď mal pri sebe prívesok na kľúče s logom IS, ktorý dostal na svojej predchádzajúcej pracovnej ceste za reportážou, a po zadržaní ho vyšetrovali. Novinár ešte dodal, že prívesok mal ako "materiál" do reportáže.


"Stal sa však z toho problém na bezpečnostnej kontrole pred prezidentskou tlačovou konferenciou. Podozrievali ma, že som členom IS, zatkli ma a vypočúvali. Úradom som to vysvetlil a dúfam, že sú presvedčení o mojej nevine," uviedol Cuneoka.


Poprel správu médií, že pracoval ako prekladateľ pre militantov IS a že dostal medailu. "To je hrozné. Po arabsky vôbec nerozumiem," dodal. Ministerstvo informovalo, že Cuneoka je v dobrom zdravotnom stave a podľa očakávania sa v utorok vráti do Japonska. Cuneoka bol v minulosti vo väzbe niekoľkokrát a v Afganistane ho v roku 2010 uniesli.


Jeho zatknutie pripomenulo Japoncom únos a vlaňajšiu brutálnu smrť dvoch japonských občanov, ktorých zavraždili militanti Islamského štátu v Sýrii. Ďalší japonský novinár na voľnej nohe, Džumpei Jasuda, je už takmer rok nezvestný a podľa presvedčenia úradov sa nachádza v zajatí v Sýrii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies