Japonské vlaky majú štekať ako psy. Aby nemuseli ľuďom vracať cestovné...

NETKY.SK • 18 Január 2018, 06:00 • 2 min
Japonské vlaky majú štekať ako psy. Aby nemuseli ľuďom vracať cestovné...

Na japonských koľajniciach zomrú každý rok stovky zvierat. Japonskí vedci prišli na spôsob, ako to obmedziť. Z reproduktorov sa bude ozývať psí štekot.

slovakia

left justify in out

Jelene predstavujú pre japonské železnice veľký problém, píše server Novinky.cz. Podľa ministerstva dopravy bolo v roku 2016 zrazených 613 kusov divokej zvery, čo okrem strát zvierat viedlo aj k časovým stratám. Vlaky sa omeškali aj o 30 minút, čo je v Japonsku, kde vracajú jazdné aj za minútové spozdenie, veľký problém.

 

Japonskí výskumníci preto prišli s nečakane jednoduchým riešením, o ktorom informoval server tokijského denníka Asahi Šimbun. Na lokomotívy chcú namomtovať reproduktory, koré budú vydávať psí štekot. Ten by mal prinútiť jeleňov na koľajniciach ujsť do bezpečia. 

 

Len samotný štekot by nepomohol. Pred ním sa ešte ozve trojsekundové fŕkanie jeleňa, ktoré vysokú zver upúta. Až potom bude nasledovať nahrávka psieho štekotu. Podľa vedcov stačí dvadsať sekúnd, aby zvieratá utiekli z koľajiska. Okrem vlakov plánujú výskumníci nasadiť aj statické štekajúce búdky, ktoré rozmiestnia v oblastiach s najhustejším výskytom jeleňov pri trati. 

 

V Japonsku sa dlho snažili prísť na to, prečo trate tak priťahujú jeleňov. Nakoniec dospeli k názoru, že je to chuť na železo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona