Japonské ministerstvo obrany tvrdí, že Severná Kórea je stále hrozbou

NETKY.SK • 28 August 2018, 06:26 • 2 min
Japonské ministerstvo obrany tvrdí, že Severná Kórea je stále hrozbou

TOKIO - "Vojenské aktivity Severnej Kórey predstavujú najvážnejšiu a najnaliehavejšiu hrozbu, ktorej naša krajina čelí," píše sa v tzv. bielej knihe, ktorú každoročnej vydáva japonské ministerstvo obrany.

slovakia

left justify in out

V dokumente, schválenom v utorok vládou, sú načrtnuté bezpečnostné obavy týkajúce sa severokórejských jadrových zbraní, rastúcej vojenskej sily a územných ambícií Číny.

 

Japonský premiér Šinzó Abe aj po júnovom stretnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una v Singapure povedal, že jeho krajina nezmení svoj postoj vo vojenskej oblasti voči svojmu susedovi, kým neuvidí konkrétne, nezvratné a overiteľné kroky smerom k odzbrojeniu.

 

Rezort obrany vo svojej bielej knihe v tejto súvislosti konštatuje, že prísľub denuklearizácie Kórejského polostrova zo strany KĽDR je "dôležitý", treba však pozorne sledovať, "aké konkrétne kroky podniká, aby sa vzdala svojich jadrových zbraní a rakiet".

 

Autori bielej knihy pripomínajú, že Severná Kórea uskutočnila tri jadrové skúšky a od začiatku roka 2016 odpálila 40 balistických rakiet, pričom niektoré preleteli aj ponad Japonsko. KĽDR takisto zvýšila dosah, presnosť a všestrannosť svojich rakiet a počas posledných niekoľkých rokov diverzifikovala miesta a metódy ich štartu.

 

Japonsko minulý mesiac oznámilo, že plánuje zakúpenie dvoch amerických protiraketových komplexov Aegis Ashore. Zariadenia, ktoré budú nasadené spolu s protiraketovými batériami, by mohlo mať Tokio k dispozícii od roku 2023.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies