Japonské maloobchodné tržby ďalej rastú, tempo však nie je uspokojivé

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 08:58 • 2 min
Japonské maloobchodné tržby ďalej rastú, tempo však nie je uspokojivé

TOKIO - Maloobchodné tržby v Japonsku zaznamenali rast aj vo februári, jeho tempo však zaostalo za očakávaniami ako v medzimesačnom, tak v medziročnom porovnaní.

slovakia

left justify in out

Ako uviedlo japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu, tržby v maloobchode sa po úprave o sezónne vplyvy zvýšili vo februári medzimesačne o 0,2 %. To znamená rast druhý mesiac po sebe, je však mierne horší, než predpokladali ekonómovia, ktorí počítali s 0,3-% rastom. Oproti vývoju v predchádzajúcom mesiaci sa ale tempo rastu nezmenilo, keď aj v januári dosiahol rast maloobchodných tržieb po revízii smerom nadol 0,2 %. Pôvodne ministerstvo uvádzalo za január rast na úrovni 0,5 %.

 

Medziročne sa maloobchodné tržby vyvíjali podstatne horšie. Vo februári síce opäť vzrástli, už štvrtý mesiac po sebe, ale rast dosiahol iba 0,1 %. Ekonómovia pritom očakávali rast na úrovni 0,7 %. Navyše, v januári sa tržby v japonskom maloobchode zvýšili o 1 %.

 

Aj keď pokračovanie rastu maloobchodných tržieb je podľa ekonómov pozitívom, vývoj domácej spotreby nie je taký, aký by si japonská vláda želala. Napríklad v minulom roku klesli maloobchodné tržby medziročne v deviatich z 12 mesiacov. Ekonómovia tvrdia, že spotrebiteľské výdavky zostávajú slabé najmä pre nedostatočný rast miezd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona