Japonské dopravné lietadlo MRJ začne voziť cestujúcich o rok neskôr

NETKY.SK • 28 December 2015, 14:51 • 2 min
Japonské dopravné lietadlo MRJ začne voziť cestujúcich o rok neskôr

TOKIO - Výroba vlastného civilného dopravného lietadla pre 70 až 90 cestujúcich je pre Japoncov prestížnym projektom. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý projekt v tejto oblasti po 50 rokoch, ale po prvých troch skúšobných letoch sa objavili na ňom vážne problémy.

 

Termín dodávky prvého stroja Mitsubishi Regional Jet (MRJ) zákazníkovi musel byť po testoch znovu odložený. Už po piaty raz. V tomto prípade sa posúva o rok, na polovicu roku 2018.

 

Odhaduje sa, že vývoj MRJ bude stať okolo 1,5 miliardy USD (1,37 miliardy eur). A okrem iného Japonci doň investovali aj mnoho národnej hrdosti. Ním chce krajina dokázať, že vie vyrábať nielen kvalitné autá, zábavnú elektroniku, roboty a rakety, ale aj iné high-tech produkty.

 

Pred vyše rokom firma Mitsubishi Aircraft Corporation, v ktorej 64-% majetkový podiel patrí koncernu Mitsubishi Heavy Industries, oznámila, že svoje lietadlo predstaví na letisku v polovici novembra 2015. Stalo sa. Nasledoval prvý skúšobný let. Zdalo sa, že všetko je v poriadku. Teraz po treťom lete prišla prekvapujúcu správa. Lietadlo treba celkovo zosilniť. To naznačili testy na zemi. Okrem toho treba zdokonaliť systémový softvér a iné veci.

Výrobca prijal na MRJ vyše 400 záväzných objednávok.

 

Americké noviny Seattle Times vyjadrili pochybnosť, či MRJ v súčasnom stave vydrží bežné rizikové zaťaženie. Po úpravách by podľa expertov mohla hospodárnosť jeho prevádzky klesnúť.

 

Vo výrobe lietadiel sa nedarí ani Honde. Už v roku 2003 uskutočnila prvý skúšobný let svojho moderného prúdového stroja HondaJet vhodného pre veľké firmy na cesty manažérov. Honda ho stavia v Spojených štátoch. Americké úrady dali súhlas na jeho bežné využívanie až začiatkom decembra. Zo závodu v Severnej Karolíne sa jeho dodávka odberateľom už začala.

 

Výrobca MRJ tvrdí, že medzi prvými skúšobnými letmi a odovzdaním prvého lietadla zákazníkovi neuplynie desaťročie ako v prípade Hondy. V roku 2020 budú v Tokiu olympijské hry a na ne by mali zvážať návštevníkov aj lietadlá MRJ a HondaJet.

(1 EUR = 1,0947 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies