Japonská vláda zváži zmiernenie sankcií voči KĽDR

NETKY.SK • 2 Júl 2014, 13:21 • 2 min
Japonská vláda zváži zmiernenie sankcií voči KĽDR

TOKIO - Japonsko uvažuje o zmiernení sankcií voči režimu komunistickej Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie v tejto veci by malo padnúť už vo štvrtok. Je to reakcia Tokia na plány Severnej Kórey opätovne vyšetriť prípady únosu japonských občanov spred niekoľkých desaťročí, informoval japonský minister zahraničných vecí Fumio Kišida.

KĽDR v máji súhlasila so znovuotvorením vyšetrovania osudov unesených Japoncov výmenou za zrušenie cestových obmedzení zo strany Tokia. Zrušiť sa majú aj viaceré finančné reštrikcie. Všetko bude závisieť od toho, do akej miery to Severná Kórea s vyšetrovaním myslí vážne. Japonskí diplomati o tejto otázke ešte v utorok diskutovali so severokórejskými partnermi. 

 

KĽDR sa v roku 2002 priznala k únosu japonských občanov v 70. a 80. rokoch pre špionážne účely. Doteraz sa do Japonska vlasti vrátili piati z nich spoločne s ich rodinnými príslušníkmi. Zvyšných osem Japoncov medzitým za nejasných okolností zomrelo a Tokio preto požaduje viac informácií o prípade. KĽDR vyšetrenie celej kauzy prisľúbila ešte v roku 2008, sľub však nedodržala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies