Japonská vláda schválila rekordný rozpočet pre armádu

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:19 • 2 min
Japonská vláda schválila rekordný rozpočet pre armádu

TOKIO - Japonská vláda v stredu odsúhlasila doteraz najvyšší rozpočet pre tamojšie ozbrojené sily, ktorý predpokladá nákup nových pozorovacích lietadiel a stíhačiek v súvislosti s rastúcou asertívnosťou Číny v regióne.

slovakia

left justify in out

Kabinet nacionalistického premiéra Šinza Abeho vyčlenil v nasledujúcom rozpočtovom roku so začiatkom v apríli pre armádu takmer päť biliónov jenov (35,8 mld. eur), čo predstavuje oproti predošlému obdobiu dvojpercentný nárast. Celkové štátne výdavky by mali dosiahnuť takisto rekordných 96,3 bilióna jenov (690 mld. eur). Návrh musí ešte schváliť japonský parlament, kde má Abeho koalícia väčšinu v oboch komorách.

 

Napätie medzi Japonskom a Čínou sa začalo stupňovať v polovici roka 2012, keď Tokio opakovane zaznamenalo prítomnosť čínskych lodí pri spornom súostroví vo Východočínskom mori. Obnovenie sporu starého niekoľko storočí vyvolalo zistenie, že v okolitých vodách sa nachádzajú významné náleziská zemného plynu a ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies