Japonská vláda schválila rekordný obranný vojenský rozpočet

NETKY.SK • 29 December 2015, 17:45 • 2 min
Japonská vláda schválila rekordný obranný vojenský rozpočet

TOKIO – Japonská vláda schválila rekordný vojenský rozpočet na budúci finančný rok vo výške 5.1 biliónov jenov (takmer €39 miliárd eur). Celkovo ide už o štvrtý medziročný nárast vo výdavkoch na japonskú armádu.

slovakia

left justify in out

Takýto nárast výdavkov je súčasťou celkového rozpočtu vo výške 96.72 bilióna jenov, ktorý je taktiež rekordný. Zvýšenie rozpočtu obrany štátu prichádza po roku veľmi dôraznej aktivity čínskeho námorníctva v sporných morských vodách.

 

Rozpočtový plán schvaľuje tiež nákup americkej obrannej vojenskej techniky a celkové prehĺbenie spolupráce s USA. Medzi vojenským vybavením, ktoré Japonsko plánuje kúpiť od Spojených štátov, sú pozorovacie drony, bojové stíhačky F-35, torpédoborec Aegis, konštrukcia ponorky a vývoj podmorského sonaru.

 

img

Rozpočet ešte musí schváliť japonský parlament, ale keďže Liberálno-demokratická strana premiéra Shinzō Abeho ovláda obe komory parlamentu, tak sa všeobecne očakáva, že tento návrh prejde. Ide o štvrté medziročné zvýšenie vojenských výdavkov a tento rok predstavuje celkový nárast o 1,5%.

Zvýšenie rozpočtu prichádza po kontroverznej zmene zákona, ktorý rozšíril definíciu sebaobrany a dovoľuje Japonsku pomáhať spojencom v zahraničí, aj napriek ústavnej prekážke ohľadne ofenzívneho vojenského nasadenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies