Japonská Takata zaplatí americkým úradom pokutu 1 miliardu USD

NETKY.SK • 14 Január 2017, 16:04 • 2 min
Japonská Takata zaplatí americkým úradom pokutu 1 miliardu USD

DETROIT/WASHINGTON - Japonský subdodávateľ automobiliek Takata sa dohodol s americkými úradmi na urovnaní sporu o nespoľahlivosti svojich airbagov. Zaplatí im pokutu 1 miliardu USD (938 miliónov eur). Jeho vyšetrovanie za kriminálnu činnosť sa zastaví.

slovakia

left justify in out

V piatok (13.1.) o tom informovalo americké ministerstvo spravodlivosti. Zastaví sa aj trestné stíhanie troch manažérov japonskej firmy.

 

Podľa obžaloby skreslili výsledky testov airbagov, aby zatajili ich nebezpečné nedostatky. Zlyhanie funkčnosti zariadenia viedlo pri nehodách k niekoľkým smrteľným úrazom a k viacerým trvalým zdravotným dôsledkom.

 

V súlade s dohodou o urovnaní problému vytvorí Takata fond v hodnote 125 miliónov USD, z ktorého sa bude vyplácať odškodnenie osobám, ktoré sa v dôsledku nefunkčnosti airbagov zranili. Ďalších 850 miliónov USD dostanú ako náhradu škody automobilky, ktoré jej zariadenia montovali do svojich vozidiel.

 

Vedenie Takaty sa zaviazalo americkým úradom, že urobí všetky potrebné opatrenia, aby sa zvýšila bezpečnosť účastníkov cestnej premávky. Japonská firma vymenila už 70 miliónov airbagov v 42 miliónoch automobiloch.

 

Americký úrad pre bezpečnosť cestnej premávky eviduje v USA najmenej 11 úmrtí a 184 zranených v dôsledku nefunkčnosti zariadenia pri haváriách vozidiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies