Japonská spoločnosť Asahi kúpi európske značky Peroni a Grolsch

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 12:59 • 2 min
Japonská spoločnosť Asahi kúpi európske značky Peroni a Grolsch

LONDÝN - Pivovarnícka spoločnosť AB InBev súhlasila s ponukou japonskej firmy Asahi na prevzatie európskych značiek piva Grolsch a Peroni. Predaj značiek je súčasťou väčšieho projektu na prevzatie konkurenčnej pivovarníckej firmy SAB Miller. Informovali o tom agentúra Bloomberg a server BBC.

slovakia

left justify in out

AB InBev podľa Bloombergu prijal ponuku japonskej pivovarníckej firmy Asahi v hodnote 2,55 miliardy eur. Akvizícia zahrňuje aj britskú značku Meantime. Tá spolu so značkami Peroni a Grolsch patrí do portfólia spoločnosti SAB Miller. Tá prevzala Meantime minulý rok.

 

Predaj značiek by mal čiastočne riešiť požiadavky regulačných úradov v súvislosti s prevzatím firmy SABMiller spoločnosťou AB InBev. Pivovarnícke koncerny sa na akvizícii dohodli minulý rok a aby získali súhlas úradov, musia predať časť aktív.

 

Akvizícia spomínaných značiek bude pre japonskú Asahi najväčšou zahraničnou akvizíciou na trhu s pivom. Vďaka nej sa dostane na európsky trh s pivom, na ktorom zatiaľ nepôsobí. Zároveň tak zníži svoju závislosť od domáceho trhu, na ktorom dopyt po pive klesá v dôsledku znižujúceho sa počtu obyvateľov.

 

"Peroni aj Grolsch sú vynikajúce značky s dostatočne veľkým podielom na trhoch Talianska, Holandska a Británie," povedal pre Bloomberg analytik Duncan Fox. Ako dodal, akvizícia umožní firme Asahi distribuovať vlastné značky cez tieto siete na európsky trh a opačne, európske značky môže dodať na trh Japonska.

 

Čo sa týka akvizície firmy SAB Miller, ak sa ju podarí dokončiť, spojený koncern sa bude na celosvetovej produkcii s pivom podieľať takmer tretinou. Obe firmy zároveň predpokladajú, že po dokončení akvizície sa im ročne podarí znížiť náklady minimálne o 1,4 miliardy USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies