Japonská sopka Aso sa prebudila k životu, obmedzili leteckú dopravu

NETKY.SK • 28 November 2014, 09:03 • 2 min
Japonská sopka Aso sa prebudila k životu, obmedzili leteckú dopravu

TOKIO - Japonská sopka Aso začala dnes zo svojich útrob chrliť obrovské kusy lávy, čo donútilo úrady pozastaviť leteckú dopravu v oblasti a zakázať výstup na jej vrchol. Ide o prvú erupciu podobnej intenzity za posledných 22 rokov, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Japonská meteorologická agentúra dnes uviedla, že sopka Aso, ktorá tvorí impozantnú panorámu letnému turistickému stredisku, vrhá dym, lávu a piesok až do výšky jedného kilometra. Z neďalekého mesta Kumamoto preto pozastavili desiatky letov.
      

Meteorológovia zvýšenie sopečnej aktivity nepredpokladajú. Pri obnovení činnosti vulkánu nikto neutrpel zranenia. Takmer 1600 metrov vysoký vrch Aso sa vypína na juhojaponskom ostrove Kjúšu, približne 900 kilometrov juhozápadne od Tokia
      

Sopka Aso je jedna z najväčších aktívnych sopiek v Japonsku, ako aj na Zemi. Výskyt zemetrasení a iných seizmických aktivít sa v oblasti zvýšil koncom augusta. Aso je jedným z najpopulárnejších a turistami navštevovaných vrchov Japonska. V rovnomennom meste na jeho úpätí žije približne 18.700 ľudí, ktorých obydlia sú postavené do vzdialenosti takmer štyroch kilometrov od sopky.
      

Každý rok navštívia túto turisticky lákavú lokalitu státisíce osôb. V Japonsku sa nachádza veľa sopiek a každoročne pri výstupe na ne zahynie niekoľko ľudí, väčšinou turistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies