Japonská oceliareň falšovala údaje o kvalite hliníka, vyrábali z neho autá aj lietadlá

NETKY.SK • 12 Október 2017, 11:31 • 2 min
Japonská oceliareň falšovala údaje o kvalite hliníka, vyrábali z neho autá aj lietadlá

TOKIO - Japonská oceliareň Kobe Steel sa dostala do obrovských problémov, keď v týchto dňoch priznala, že falšovala údaje o kvalite hliníka, medi a ďalších materiálov využívaných na výrobu viacerých produktov, medzi nimi lietadiel, automobilov, vlakov či rakiet.

slovakia

left justify in out

Šéf spoločnosti navyše dnes uviedol, že problém sa pravdepodobne rozšíril aj za hranice Japonska. Hiroja Kawasaki po stretnutí s predstaviteľmi vlády, ktorí vedenie firmy vyzvali na poskytnutie podrobností o rozsahu falšovania a predloženie riešení, uviedol, že škandál s falšovaním údajov "zredukoval dôveryhodnosť Kobe Steel na nulu". Dodal však, že firma urobí všetko preto, aby svoju dôveryhodnosť v očiach investorov aj zákazníkov dostala na pôvodnú úroveň.

 

Kobe Steel, tretia najväčšia oceliarska spoločnosť v Japonsku, cez víkend priznala, že od začiatku septembra 2016 do konca augusta tohto roka falšovala údaje o produktoch z hliníka a medi, ktoré dodala približne 200 zákazníkom. K falšovaniu údajov malo prichádzať pri produktoch používaných v lietadlách, rýchlovlakoch, automobiloch, ale aj v kozmických raketách či zbrojárskej technike. Šéf firmy Kawasaki v tejto súvislosti dodal, že spoločnosť zistila aj ďalšie prípady falšovania, vrátane prevádzok v zahraničí. Okrem výrobkov z hliníka a medi bol zistený aj prípad falšovania údajov v prípade dodávky železného prachu. V súvislosti s týmito informáciami viaceré firmy už začali s kontrolami.

 

Pre Japonsko je to ďalšia nepríjemná informácia, keďže japonské firmy boli v minulých rokoch považované za symbol kvality. V poslednom období sa však ukázalo, že mnohé sa uchýlili k manipulácii údajov. Medzi nimi boli napríklad automobilky Nissan, Mitsubishi či známy výrobca airbagov Takata. V roku 2015 sa zasa zistilo, že spoločnosť Toyo Tire & Rubber falšovala údaje, aby jej vláda schválila produkty v oblasti seizmickej izolácie. A konglomerát Toshiba dodnes zápasí s dôsledkami škandálu spojeného s nadhodnocovaním ziskov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona