Japonská ministerka navštívila po Pearl Harbore aj kontroverznú svätyňu Jasukuni

NETKY.SK • 29 December 2016, 09:42 • 2 min
Japonská ministerka navštívila po Pearl Harbore aj kontroverznú svätyňu Jasukuni

TOKIO - Japonská ministerka obrany Tomomi Inadová navštívila dnes kontroverznú vojnovú svätyňu Jasukuni v Tokiu. Urobila tak iba deň po tom, ako sa spoločne s premiérom Šinzóom Abem vrátila z historickej návštevy americkej základne Pearl Harbor na Havajských ostrovoch, na ktorú pred 75 rokmi zaútočilo japonské letectvo.

slovakia

left justify in out

V šintoistickej svätyni Jasukuni, nachádzajúcej sa v centre Tokia, je medzi 2,5 miliónmi vojnových obetí uctievaných aj 14 odsúdených vojnových zločincov.

 

Návštevy japonských ministrov v Jasukuni sú neustálym zdrojom napätia medzi Japonskom a niektorými jeho susedmi. Ide predovšetkým o Čínu a Južnú Kóreu, ktoré tvrdia, že Japonsko týmto spôsobom stále glorifikuje svoju agresiu z čias druhej svetovej vojny.

 

Samotný Abe naposledy navštívil Jasukuni v decembri 2013, čím si vyslúžil aj kritiku zo strany Washingtonu. Odvtedy už radšej posiela do svätyne len dary a obety.

 

Ministerka Inadová dnes obhajovala svoju návštevu tvrdením, že každý národ by mal - bez ohľadu na spory okolo výkladu histórie - vyjadrovať vďačnosť a úctu tým, ktorí padli v boji za vlasť.

 

Premiér Abe odmietol krok ministerky, ktorá patrí do okruhu jeho blízkych spolupracovníkov, komentovať. Odsudzujúce slová naopak okamžite prišli z Pekingu a Soulu. Už v stredu navštívil Jasukuni japonský minister pre obnovu po katastrofách Masahiro Imamura.

 

Dosluhujúci americký prezident Barack Obama a Šinzó Abe si v utorok spoločne uctili v Pearl Harbore pamiatku obetí nečakaného útoku Japoncov zo 7. decembra 1941, ktorý si vyžiadal životy 2403 amerických námorníkov. Útok viedol k vstupu USA do druhej svetovej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies