Japonská ekonomika sa z prírodnej katastrofy rýchlo spamätáva

NETKY.SK • 22 August 2011, 12:44 • 2 min
Japonská ekonomika sa z prírodnej katastrofy rýchlo spamätáva

Japonská ekonomika sa z prírodnej katastrofy rýchlo spamätáva

slovakia

left justify in out

img

Prebytok japonského zahraničného obchodu dosiahol v júli tohto roka 72,5 miliardy JPY (659,09 milióna eur) a bol vyšší, než očakávali experti. Súčasne však došlo k silnému poklesu vývozu, čo zrejme signalizuje, že dopyt po produktoch krajiny na svetovom trhu klesá. Druhým dôvodom poklesu môže byť fakt, že kurz japonskej meny v posledných týždňoch rastie.
      Japonský vývoz poklesol v júli už piaty mesiac po sebe. V porovnaní s rovnakým mesiacom vlani sa znížil o 3,3 % na 5,78 bilióna JPY. V júli došlo k vzostupu importu o 9,7 % na 5,71 bilióna JPY.
      Japonská ekonomika klesla v 2. štvrťroku 2011 slabšie, než boli očakávania trhov. Na ročnej báze bol jej pokles 1,3 % a v porovnaní s 1. štvrťrokom reálne klesla o 0,3 %.
      Údaje vyvolávajú optimizmus, že Japonsko sa dostane z recesie. Jeho hospodárstvo totiž upadalo tri mesiace po sebe. Krajina je v recesii v prípade, ak výkon jej ekonomiky klesne dva štvrťroky po sebe.
      Japonsko však stále bojuje s dôsledkami prírodnej katastrofy z 11. marca na severovýchode krajiny. Havária jadrovej elektrárne vyvolala nedostatok elektrickej energie v podnikoch. Vláda v predchádzajúcich dňoch vyzvala obyvateľov, priemyselné spoločnosti a úrady, aby znížili spotrebu elektriny.
      Japonské automobilky Nissan a Toyota obnovili svoju rozrušenú dodávateľskú sieť rýchlejšie, než sa predpovedalo. Obe spoločnosti prispeli k tomu, že výkon ekonomiky neklesol medzi druhým a prvým štvrťrokom ešte výraznejšie. Nissan v júni vyrobil o 1,9 % vozidiel viac než v 6. mesiaci 2010. Celkový výkon Toyoty bol predminulý mesiac o 9,2 % slabší ako pred rokom, ale v máji bol medziročný pokles 49 %.
      Jen posilňuje voči doláru. V máji až júli spevnel voči nemu o 5 %. Nie je to dobrá správa pre japonskú ekonomiku. Úrad vlády minulý týždeň znížil odhad rastu tretej najsilnejšej ekonomiky sveta vo fiškálnom roku, ktorý sa skončí 31. marca 2012, na 0,5 %. Podľa predchádzajúcej prognózy sa očakával jej vzostup o 1,5 %.
      Vláda a centrálna banka v úsilí zachovať rast ekonomiky 4. augusta intervenovali proti vlastnej mene. Podľa expertov osihotené opatrenie nebude stačiť a centrálna banka bude musieť v opatreniach na podporu japonskej ekonomiky pokračovať. Trhy od nej očakávajú nové rozhodnutia z jej menového výboru, ktorý bude rokovať 6. a 7. septembra.
Zdroj: TASR/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies