Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku o 3,5 %

NETKY.SK • 9 Jún 2011, 09:44 • 2 min
Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku o 3,5 %

Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku o 3,5 %

slovakia

left justify in out

Japonská ekonomika klesla v 1. štvrťroku o niečo menej, než sa predpokladalo.
      Podľa revidovaných vládnych údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) medziročne znížil o 3,5 % a nie o 3,7 %, ako uvádzal prvý odhad. Medzikvartálne japonská ekonomika klesla o 0,9 %, čo je v súlade s prvým odhadom.
      Mierna revízia nič nemení na fakte, že prírodná katastrofa z 11. marca a následná jadrová kríza stiahli Japonsko do recesie. Recesia má viac definícií, ale tradične sa vymedzuje ako dva po sebe idúce štvrťroky medzikvartálneho poklesu HDP. V poslednom štvrťroku 2010 sa japonský HDP medzikvartálne zmenšil o 0,3 %.
      Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu (8.6.) zhoršil svoju prognózu týkajúcu sa vývoja japonskej ekonomiky. Teraz počíta s jej 0,7-% poklesom, keď pôvodne predpovedal 1,4-% rast. Podľa fondu by sa však ekonomika mala rýchlo zotaviť a na budúci rok už očakáva 2,9-% rast.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies