Japonská centrálna banka opäť uvoľnila peňažnú politiku

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 08:29 • 2 min
Japonská centrálna banka opäť uvoľnila peňažnú politiku

TOKIO - Japonská centrálna banka (BoJ) po dvojdňových rokovaniach dnes rozhodla o novom uvoľnení peňažnej politiky. Banka sa pokúša prekonať dlhoročnú defláciu a podporiť hospodársky rast. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Jej cieľom je dosiahnuť mieru inflácie 2 %, tento cieľ však musela opakovane odsunúť. BoJ znížila prognózu inflácie pre tento fiškálny rok (do 31. marca 2017) z predchádzajúcich 0,5 % na 0,1 %, v budúcom fiškálnom roku, ale naďalej počíta s 1,7 %.

 

BoJ plánuje zdvojnásobiť nákupy obchodovaných fondov z troch na šesť biliónov jenov (51,66 miliardy eur). Peňažná zásoba sa ročne zvyšuje o 80 miliárd jenov. Prognózu hospodárskeho rastu v tomto fiškálnom roku mierne znížila z 1,2 % na 1,0 %.

 

Masívna záplava lacných peňazí spočiatku priniesla určité oživenie, keďže výrazné oslabenie jenu podporilo vývoj. Medzičasom ale jen opäť posilnil, čo komplikuje ďalšie snahy centrálnej banky. Japonská vláda chce preto budúci týždeň schváliť nový program na podporu ekonomiky, ktorý by mal mať celkovú hodnotu vyše 28 biliónov jenov. Presné údaje o priamych výdavkoch zatiaľ nie sú známe, špekuluje sa o siedmich biliónoch jenov.

 

(1 EUR = 116,14 JPY)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona